Politika zasebnosti in piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se ob obisku spletne strani prenese na vašo napravo. Ta datoteka vsebuje ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek, življenjsko dobo piškotka in vrednost – navadno naključno generirano edinstveno številko. Na spletni strani svetlika.si vam piškotki omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo ob obisku le-te. Omogočajo nemoteno uporabo spletne strani ter funkcionalnosti na strani. Zbirajo tudi informacije o obisku spletne strani. Piškotki sami po sebi ne omogočajo identifikacije obiskovalca spletne strani. 

Katere podatke zbiramo?

Vaše osebne podatke zbiramo, ko izpolnite obrazec na naši spletni strani ali nas kontaktirate preko e-pošte. Podatke, ki ste jih posredovali prek te spletne strani, uporabljamo izključno za namen obdelave vaše zahteve iz obrazca, v roku, ki je potreben za izvedbo storitve, in jih hranimo največ 3 leta. Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Nekatere podatke ob vašem obisku spletne strani zbiramo samodejno, kar vključuje uporabo piškotkov ali podobnih tehnologij za identifikacijo vašega brskalnika ali naprave.

S pomočjo piškotkov lahko beležimo statistiko spletne strani in tako lažje odkrijemo in odpravimo morebitne  napake ter vam ob naslednjih obiskih ponudimo boljšo vsebino oz. primernejšo ponudbo.

S pomočjo piškotkov vam morebitni oglaševalski partnerji lahko servirajo relevantne oglase.

Nekateri piškotki so nujno potrebni za samo delovanje spletne strani, medtem ko se ostali lahko shranijo le, če se s tem strinjate.

Vrste piškotkov

Nujni piškotki

Nujni piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez nujnih piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.

Analitični piškotki

Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnemu vedenju na spletni strani oz. v povezavi z drugimi stranmi.

Soglasje

Ko prvič obiščete našo spletno stran, se vam prikaže pojavno okno s pojasnilom o piškotkih. S klikom na “Vsi piškotki” se strinjate z uporabo vseh piškotkov in vtičnikov, opisanih na tem mestu. Uporabo piškotkov lahko onemogočite v svojem brskalniku, vendar se v tem primeru stran morda ne bo prikazovala pravilno.

Uredite svoje privolitve

Na dnu strani se z miško postavite na zaprt zavihek ter kliknite na gumb z naslovom “Uredite svoje privolitve”

Nameščeni piškotki

Google Analytics

Piškotke Google Analytics uporabljamo za pridobivanje statistike.

Ime

Trajanje

Funkcija

Anonimna statistika

 

 

_ga

2 leti

 

Več o tej vrsti piškotkov preberite (v ang. jeziku) na Google Analytics Privacy Policy.

Google Fonts

Storitev Google Fonts uporabljamo za prikaz fontov na strani.

Ime

Trajanje

Funkcija

Marketing

 

 

Google Fonts API

brez

IP naslov

Več o tej vrsti piškotkov preberite (v ang. jeziku) na Google Fonts Privacy Policy.

Google reCAPTCHA

Storitev Google reCAPTCHA uporabljamo za preprečevanje neželenih sporočil pri izpolnjevanju obrazcev.

Ime

Trajanje

Funkcija

Marketing

 

 

rc::c

session

Filter requests from bots

rc::b

session

Filter requests from bots

rc::a

persistent

Filter requests from bots

Več o tej vrsti piškotkov preberite (v ang. jeziku) na Google reCAPTCHA Privacy Policy.

Google Maps

Za prikaz zemljevidov uporabljamo Google Maps

Ime

Trajanje

Funkcija

Marketing

 

 

Google Maps API

none

Request user IP address

Več o tej vrsti piškotkov preberite (v ang. jeziku) na Google Maps Privacy Policy.

Vaše pravice v zvezi z varstvom osebnih podatkov

V zvezi z varovanjem vaših osebnih podatkov imate naslednje pravice:

  • Pravica do dostopa in obveščenosti: imate pravico vedeti, katere osebne podatke zbiramo, iz katerih virov in za katere namene. V skladu s tem vam omogočamo, da nas kadar koli kontaktirate in zahtevate, da vam te podatke posredujemo.
  • Pravica do popravka: imate pravico zahtevati popravek kakršnihkoli napak pri vaših osebnih podatkih ali njihov izbris, razen v kolikor moramo podatke hraniti v skladu z zakonodajo.
  • Pravica, da kadarkoli umaknete vašo privolitev za obdelavo vaših osebnih podatkov za namene, za katere ste jo podali.
  • Pravica do prenosljivosti podatkov: imate pravico zahtevati, da se vam vaši osebni podatki posredujejo v strukturirani in pogosto uporabljani obliki.
  • Pravica do ugovora: ZVOP zagotavlja, da lahko ugovarjate kakršni koli obdelavi vaših podatkov. Vsak ugovor bo obravnavan kot umik vaše privolitve, razen v primeru utemeljenih razlogov za obdelavo.
  • Kontaktni podatki za uveljavljanje teh pravic se nahajajo na dnu tega dokumenta. Lahko se obrnete tudi na informacijskega pooblaščenca RS, vendar vas prosimo, da se pred vsako prijavo obrnite na nas, da poskusimo skupaj rešiti vašo težavo.

Omogočanje, onemogočanje in brisanje piškotkov

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Veljavnost piškotkov je lahko kratkotrajna ali dolgotrajna, po poteku veljavnosti brskalnik piškotke samodejno izbriše. Uporabnik lahko vse piškotke ali piškotke za posamezno spletišče (domeno) izbriše tudi ročno ali pa uporabo piškotkov v brskalniku v celoti onemogoči. Navodila za izbris piškotkov ali onemogočitev njihove uporabe lahko najdete v sklopu pomoči vašega spletnega brskalnika. V primeru, da boste uporabo piškotkov v celoti onemogočili, vam spletna stran lahko ne bo delovala pravilno.

Kontakt

Vsa vprašanja in komentarje o naši politiki zasebnosti nam prosimo posredujte na: