Kristina M - o hipnozi

Prvič sem prišla bolj iz radovednosti in na sprostitev. Načeloma sem do takšnih oblik podpore po navadi skeptična in previdna, a sem tokrat naredila izjemo in poskusila. Bila sem prijetno presenečena, kako blagodejno deluje. Velika dodana vrednost pa je v bistvu tudi to, da je dr. Jana Pahole zdravnica z bogatimi izkušnjami in poleg sprostitvene podpore dobim pri njej tudi marsikatere razlage in napotke, kako se znebiti morebitnih zdravstvenih težav ali, kaj lahko storim sama za zdrav način življenja in kakovost življenja. V bistvu pri Jani Pahole dobim tri stvari: umirim telo, ga sprostim in se posvetujem.

Žan L – o posvetu

Po operaciji in kemoterapiji sem iskal drugo mnenje. Od sorodnice sem izvedel za dr. Pahole in se prijavil na pogovor. Najboljše mi je bilo, da si je vzela čas za mojo celotno zgodbo. Pogovarjala sva se tudi o mojih hobijih, duhovnih vprašanjih, skratka, počutil sem se, da jo zanimam kot človek in ne kot bolnik. Razložila mi je tudi strokovne izraze na izvidih, kar me je še dodatno pomirilo. Dobro mi je tudi, da se lahko kadarkoli obrnem nanjo in dobim zdravniško mnenje in razlago takrat, ko to potrebujem, brez čakalnih vrst ali telefonarjenja.

Nives K T – o posvetu

Določenih stvari na svoji življenjski poti enostavno ne moremo preseči sami. Vedno pa si lahko pomagamo z izkušnjami in znanji soljudi.

Ko me je leta 2021 res močno pretresla diagnoza folikularnega limfoma (rak), mi ni preostalo drugega, kot zaupati in verjeti onkologom, da bodo storili vse v moje najvišje dobro.

Verjamem, da so in da bodo tudi v prihodnje, kar bo, če bo potrebno in možno. Na OI mi nudijo tudi prehrambeno svetovanje in psihološko pomoč.  Vsem sem hvaležna. 

Kljub vsem naporom strokovnjakov na OI , pa mi je vedno ostajalo še precej vprašanj vezanih na bolezen, njen potek, na natančnejšo razlago izvidov, negotovo prognozo moje situacije. Ker so zdravniki onkologi dejansko močno zasedeni, je nemogoče od njih pričakovati, da bodo na voljo za čisto vse, kar nas paciente muči in straši.

Internet omogoča sicer veliko informacij,ki pa nam, laikom sprožajo dodatna vprašanja. Med enim in drugim obiskom onkologa ponavadi preteče kar precej časa. Tako z vprašanji ostajaš sam. Odgovore na njih ti poda lahko res samo zdravnik, ko uspeš priti do njega. Tudi ob na dom prispelih poštah z diagnozami ali le delnimi diagnozami se v tistem trenutku ne moreš na nikogar obrniti. Meni osebno je diagnoza folikularnega limfoma v 4.a stopnji povzročila velikansko stisko. Negotovost je duševno zelo težko prenašati. Povzroča eksistencialno, bivanjsko stisko. Krepi strah, človeka hromi, ustavlja življenje na drugih področjih. Vsaj meni se je tako godilo. Kasneje sem ugotovila, da pri F.L. to ni isto, kot četrti stadij pri drugih rakih. Kaj bi dala, da bi mi stadij 4a takoj lahko pojasnili! 

Za blaženje vsega omenjenega, se mi zdi izjemnega pomena, da nekje obstaja nekdo, ki zmore s svojim strokovnim znanjem in dolgoletno izkušenostjo učinkovito priskočiti na pomoč. 

Moja osebna izkušnja z dr.Jano Pahole je sledeča:

Dr. Jana Pahole je topla in razumevajoča oseba. Vzpostavi profesionalni in istočasno domač stik, varen medosebni prostor, sproščeno vzdušje. Med pogovorom zasluti neizrečeno, medvrstično. Postavlja bistvena vprašanja, da sami sebe, ob odgovorih na njih lahko globlje razumemo. Realno in resnicoljubno odgovori na vprašanja, tudi tista najbolj občutljiva. Omenja tudi druge vidike in vrednote življenja, ki nam pri izkušnji raka lahko učinkovito pomagajo.Predvsem pa se ji ne mudi, zagotovi namreč dovolj časa za pogovor. 

Z vsem tem pripomore na poti, po kateri, po mojem mnenju, hodimo nekako vsi, ki smo se z rakom srečali. To pot jaz imenujem “pot od strahu do notranjega miru”. Vsaj delnega miru. Tolikšnega, da lahko zdravstvenim težavam navkljub, živimo zadovoljivo, smisla in upanja polno življenje.

Ne pozabimo: Poleg medicinskega in alternativnega zdravljenja zdravi tudi BESEDA. Ni vseeno čigava. Beseda dr. Pahole  je za mene ena tistih. Verjamem pa, da je in bo še za marsikoga.